KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI
* KOSGEB Destek programı iki bileşenden oluşmaktadır. İşletmeler sadece birinden faydalanabilecektir. Destek programı bilgisi ve başvuru şartları aşağıda yer almaktadır:
DESTEK PROGRAMLARI
a) Aylık Düzenli Giderler için MKİ İşletme Sermayesi Desteği: Bu destek, her iki bileşen kapsamında teminatsız, geri ödemeli olarak verilir.
1) Mikro işletmeler için: Aylık düzenli giderler için işletme sermayesi desteğinin üst limiti; ödemeye esas her bir ay için 10.000 TL olmak üzere üç ay karşılığında toplam 30.000 TL’dir.
2) Küçük işletmeler için: Aylık düzenli giderler için işletme sermayesi desteğinin üst limiti; ödemeye esas her bir ay için 25.000 TL olmak üzere üç ay karşılığında toplam 75.000 TL’dir.
b) Yenilikçi Genç MKİ’ler İçin Ek Sermaye Desteği: Bu destek yalnızca ikinci bileşen kapsamında teminatsız, geri ödemeli olarak verilir. Destek üst limiti; ölçek farkı ve aylık limit olmaksızın toplam 25.000 TL’dir.
DESTEK PROGRAMINDAN YARARLANABİLME KOŞULLARI
- Her iki bileşene, güncel KOBİ Bilgi Beyannamesine göre mikro veya küçük ölçekte olan işletmeler başvurabilir.
Birinci Bileşen Başvuru Şartları;
- Ana faaliyet kodu imalat sektörü olan mikro ve küçük işletmeler başvurabileceklerdir.
- 2019 yılı KOBİ Bilgi Beyannamesine göre asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan MKİ’ler başvurabilir.
- 2019 yılı ilk 5 aylık geliri ile 2020 ilk 5 aylık geliri mukayese edildiğinde asgari %25 azalış olan MKİ’ler başvurabilir. Burada gelir değeri olarak; aylık KDV Beyannamelerindeki teslim ve hizmetler tutarı esas alınır.
- 2019 yılı Mayıs ayı ve daha önce kurulan MKİ’ler başvurabilir.
İkinci Bileşen Başvuru Şartları;
- Ana faaliyet kodu imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinden biri olan mikro ve küçük işletmeler başvurabileceklerdir.
- Merkez ya da şube adresi teknoloji geliştirme merkezinde olması,
- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler
- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler.
- 2020 yılı Mayıs ayı tarihi itibariyle mali kayıtlardaki ana faaliyet kodu esas alınır. 2020 yılında Haziran – Aralık döneminde yeni kurulan MKİ’lerin 2020 Aralık ayı itibariyle mali kayıtlardaki ana faaliyet kodu esas alınır. 2021 yılında yeni kurulan MKİ’ler ile önceki yıl faaliyet kodu mali kayıtlardan temin edilemeyenler için son onaylı KOBİ Bilgi Beyannamesindeki ana faaliyet kodu esas alınır.
DESTEK PROGRAMLARINDAN YARARLANMAYA İLİŞKİN İSTİSNALAR
- Destek programından yararlanmak isteyen işletmelerin;
- 2020 yılı Mart ayı istihdam sayısını 2021 Mart, Nisan ve Mayıs aylarında korumaları ya da ilave personel almış olmaları,
- Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş SGK veya vergi borcu olmaması,
- Pandemi sürecinin başlangıcında tüm esnaflara devlet bankalarınca kullandırılmış 25.000 TL lik işe devam kredisinden faydalanmamış olmamaları,
- Kosgeb Kobi Finansman Desteğinden faydalanmamış olmamaları,
gerekmektedir.
NOT: 2020 yılında 2019 yılına kıyasla gelir kaybına uğramış olma şartına uygun olmayan MKİ’ler için, 2019 yılı itibariyle bilanço usulü defter tutmak, kurumlar vergisine tabi olmak ve 2019 yılı ve daha öncesinde kurulmuş olmak kaydıyla 2019 yılı nakit oranı 0,2’den küçük olan MKİ’lerden bütçe imkanları dahilinde birinci bileşen kapsamında yeni başvuru alınabilir.