Sayın Müşterimiz;
509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği’ne istinaden 01.01.2020 tarihinden sonra bir gün içinde vergi mükelleflerine kesilecek vergiler dahil toplamda 5.000,00TL ve üzeri, ayrıca vergi mükellefi olmayanlara kesilecek vergiler dahil 30.000,00TL ve üzeri faturaların E-Arşiv fatura olarak Gelir İdaresi Başkanlığının açacağı portaldan kesilmesi gerekmektedir. Söz konusu tutarlar aynı gün içinde aynı kişiye kesilecek toplam fatura tutarlarını kapsamaktadır. Örneğin 06.01.2020 tarihinde bir kişi sizden KDV dahil 3.000,00TL’lik mal veya hizmet aldığı varsayımında bu alışveriş karşılığında 3.000,00TL tutarında kâğıt fatura düzenleyebilirsiniz. Ancak aynı kişi bu alışverişinden sonra yine aynı gün içinde (06.01.2020 tarihinde) sizden KDV Dahil 2.500,00TL’lik daha alışveriş yaptığında bu kişiye kestiğiniz 3.000,00TL’lik ilk faturayı müşteriden isteyip iptal etmeniz, bunun yerine KDV Dahil toplam 5.500,00TL’lik E-Arşiv fatura kesmeniz gerekmektedir. Aynı müşteri ikinci alışverişini 06.01.2020 tarihinde değil de bir sonraki gün veya bir başka gün yaparsa E-Arşiv fatura kesmenize gerek bulunmamaktadır.
Ayrıca 01.01.2020 tarihinden sonra sizlerin bir kişiden aynı gün içinde Vergiler dahil toplamda 5.000,00TL ve üzeri mal ve hizmet alımlarınızın da E-Arşiv fatura ile belgelendirilmesi gerekmektedir. Bir kişiden aynı gün içinde vergiler dahil toplamda 5.000,00TL ve üzeri mal ve hizmet alımlarınız karşılığında size satış yapan kişileri bilgilendirerek adınıza kesilecek faturanın E-Arşiv fatura olmasına dikkat etmeniz hususunu hatırlatırız.
Gelir İdaresi Başkanlığının portalından kesilen E-Arşiv faturalarınızı bilgisayarınıza indirmeyi ve muhasebeye teslim edilmek üzere kağıt çıktısını almayı unutmayınız. Gelir İdaresi Başkanlığının portalından kesilecek faturaların maksimum 6 ay portalda saklanacağını, 6 aydan sonra silineceğini unutmayınız. Bu yüzden kesmiş olduğunuz faturaların birer örneklerini bilgisayarınızda ve kağıt ortamında saklayınız.
E-Arşiv fatura keserken yalnızca kendi bilgisayarınızı veya cep telefonunuzu kullanmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. İnternetten kesilen faturaların hangi IP’den saat kaçta kesildiği bilgisi tespit edildiğinden bir IP’den birden fazla firmanın veya işletmenin faturası kesildiği tespit edilirse, kesmiş olduğunuz faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Sahte Fatura olarak nitelendirilebilir. Zor durumda kalmamak için bu hususa dikkat etmenizde fayda görüyoruz. E-Arşiv faturalarınızın muhasebe olarak ofisimizde kesilmesinin mümkün olmadığını hatırlatırız.
Bu yüzden işyerlerinizde E-Arşiv faturaları sorunsuz kesmek için gerekli altyapınızı (internet bağlantısı olan bir bilgisayar ve yazıcı) kurmanızı tavsiye ederiz.
E-Arşiv fatura kesmek için İnternet Vergi Dairesi şifrenize ihtiyacınız vardır. Eğer İnternet Vergi Dairesi Şifrenizi bilmiyorsanız veya konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz.